La Pie Colette Blanc 2013

Kort & bondig:

  • Regio/appellatie: AOP Côtes de Duras Blanc Sec
  • Domein: Domaine Mouthes Le Bihan
  • De gelukkige druiven: 50% sémillon, 35% sauv. blanc, 25% chenin
  • Bewaarpotentieel: minstens 3 jaar
  • Culinaire compagnon voor: Apero, frisse salades met zoete toetsen (fruit, honing, ...)

De wijnmaker(s):

Domaine Le Bihan wordt gerund door een koppel, Catherine en Jean-Mary, geen van beide wijnmaker van opleiding. Toch is het domein na 12 jaar een gevestigde waarde in het Franse wijnlandschap.

Cathérine en Jean-Mary hebben van bij het begin de keuze gemaakt om de druif en vervolgens de most hun gang te laten gaan. Hun filosofie is om het wijn maken te begeleiden en niet te sturen, niets te forceren. Zo gebeurt het dat de fermentatie stopt, pas na geruime tijd terug op gang komt en men pas een jaar later dan gedacht kan beginnen bottelen. Dit domein maakt met veel engelengeduld wijn op het ritme van de natuur!

Ze zijn overigens niet enkel begaan met wijnmaken, maar ondersteunen met de verkoop van hun wijnen ook een organisatie Babakoto die streeft naar beter onderwijs voor kinderen in Madagascar. Een extra reden om deze prima flessen met een opvallend zacht prijskaartje in huis te halen!

In de fles:

Een witte wijn uit het zuid-westen van Frankrijk (ten Oosten van Bordeaux dus). Deze wijn is rechtlijnig, fris, lekker en krokant met een zeer subtiele moëlleux in de mond. 

Eén jaar werd de wijn opgevoed op betonnen vaten om de overvloedige fruitigheid te bewaren. De wijnranken zijn gemiddeld 40 jaar oud.

Een fris en verrassend zacht witje om jong te drinken. Eén flesje zal zeker niet volstaan. Je bent gewaarschuwd...